ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ενδοδαπέδια θέρμανση : Η καλύτερη θέρμανση για το χειμώνα!

Πάμε να μάθουμε τί είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση!

Ενδοδαπέδια θέρμανση νερού

Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί με τον τρόπο ότι ο χώρος θερμαίνεται μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων που τοποθετούνται κάτω από το δάπεδο και διακυκλοφορεί ζεστό νερό μέσα από αυτές. Αυτό δημιουργεί ένα θερμαντικό πάνελ στο δάπεδο. Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα, το ζεστό νερό δεν πηγαίνει στους καλοριφέρ, αλλά διασχίζει τις σωληνώσεις, προσφέροντας θερμότητα στο δάπεδο. Όταν το δάπεδο ζεσταθεί, απελευθερώνει ομοιόμορφα τη θερμότητα στον χώρο.

Η θερμοκρασία του νερού που ρέει μέσα στις σωληνώσεις κυμαίνεται μεταξύ 35-45 βαθμών Κελσίου και η θερμότητα απορροφάται από το δάπεδο και αποδίδεται προς τον χώρο, επιτυγχάνοντας ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας. Το σημαντικό είναι ότι η χαμηλή θερμοκρασία του δαπέδου δεν ενοχλεί τον ανθρώπινο οργανισμό, καθιστώντας την ενδοδαπέδια θέρμανση μια υγιεινή επιλογή θέρμανσης.

Μια από τις προσιτές οικονομικά πτυχές της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ότι η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με άλλα συστήματα, όπως η θέρμανση με πετρέλαιο κλπ. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα λειτουργεί για λιγότερο χρόνο για να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς λιγότερες ώρες λειτουργίας σημαίνουν λιγότερες εκπομπές ρύπων.

Επιπλέον, η ενδοδαπέδια θέρμανση δεν περιορίζει την επιλογή του δαπέδου (π.χ. πλακάκια, μάρμαρο) και μπορεί να συνδυαστεί με συστήματα αυτοματισμού για να προσαρμόζει τη θερμοκρασία σε διαφορετικά δωμάτια, ανάλογα με τις ανάγκες.

Τελικά, η επιλογή της ενδοδαπέδιας θέρμανσης προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χώρο, καθώς δεν απαιτούνται καλοριφέρ, επιτρέποντας μεγαλύτερη δημιουργικότητα στη διακόσμηση του χώρου και τη βέλτιστη χρήση του.

Ενδοδαπέδια θέρμανση με αντλία θερμότητας

Η ενδοδαπέδια θέρμανση συνεργάζεται αρμονικά με τις αντλίες θερμότητας. Ο ρόλος της αντλίας θερμότητας είναι να αποσπά και να αξιοποιεί τη θερμότητα από τον περιβάλλοντα αέρα ή το έδαφος, και στη συνέχεια να διανέμει αυτήν τη θερμότητα σε όλο το σπίτι μέσω του συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Το ζεστό νερό από την αντλία θερμότητας κυκλοφορεί μέσω των σωληνώσεων που τοποθετούνται κάτω από το δάπεδο και ακτινοβολεί τη θερμότητα προς τα πάνω, θερμαίνοντας το εσωτερικό του σπιτιού.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να ενσωματωθεί τέλεια με τις αντλίες θερμότητας. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η οικονομία και η αποδοτική χρήση ενέργειας, καθώς οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν αποτελεσματικά όταν παράγουν ζεστό νερό σε χαμηλές θερμοκρασίες, που είναι και η ιδανική κατάσταση για την ενδοδαπέδια θέρμανση.

Ένα από τα βασικά προνόμια της ενδοδαπέδιας θέρμανσης σε συνδυασμό με τις αντλίες θερμότητας είναι η εξαιρετική ενεργειακή απόδοση. Ο ρόλος των αντλιών θερμότητας είναι να μεταφέρουν τη θερμότητα αντί να την παράγουν. Όταν αυτό συνδυάζεται με την ενδοδαπέδια θέρμανση, το συνδυασμό αυτό προσφέρει μια εξαιρετικά αποδοτική λύση σε σχέση με τα καθιερωμένα συστήματα θέρμανσης.

Χρήση Ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Σε μια διάταξη ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης, σειρά ηλεκτρικών καλωδίων τοποθετούνται είτε κάτω από το δάπεδο είτε μέσα σε αυτό. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια, επιτυγχάνεται η θέρμανση ενός δωματίου ή ακόμη και μιας εσωτερικής περιοχής, όπως του μπάνιου ή της κουζίνας.

Η εγκατάσταση του συστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του δωματίου, η ποιότητα της μόνωσης, το είδος του δαπέδου και η επιφάνεια του. Όλες οι επιλογές συμπεριλαμβάνουν ευέλικτες ηλεκτρικές καλωδιώσεις που μπορούν να προσαρμοστούν σε μικρούς χώρους, καθώς και ηλεκτρικά θερμαινόμενα στρώματα που μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερες επιφάνειες.

Τα συστήματα ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης προσφέρονται σε διάφορους τύπους. Παρόλο που οι αρχές λειτουργίας τους είναι κοινές, όπως σε όλες τις μορφές ηλεκτρικής θέρμανσης, δηλαδή πέρασμα ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από αντιστάσεις για την παραγωγή θερμότητας, τα συστήματα αυτά προσαρμόζονται στις διαφορετικές ανάγκες. Η θερμότητα που παράγεται από την ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση διαχέεται στο χώρο, ζεσταίνοντας το περιβάλλον.

Η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση είναι σχετικά εύκολη στην εγκατάσταση, αλλά επιβαρύνεται από αυξημένο κόστος λειτουργίας. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από την ισχύ που χρησιμοποιείται. Αυτή η μέθοδος θέρμανσης είναι κατάλληλη για τη θέρμανση μικρών χώρων και διαμερισμάτων, όπου απαιτείται αποτελεσματική θέρμανση χωρίς την ανάγκη χρήσης καυστήρα ή λέβητα.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την ανακαίνιση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την GA Design & Construction με ένα τηλέφωνο στο 23210 37107.

Για συνεχής ενημέρωση ακολουθήστε μας στα social media.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.